Ultrazvuk u trudnoći Ultrazvuk u trudnoći omogućava praćenje svakoga detalja u toku razvoja...
 • Escherichia coli – način ishrane U toku trajanja terapije trebalo bi korigovati nacin ishrane,da bi...
 • Chlamydia trachomatis – šta je to? Imam 32 godine i lecena sam zbog neplodnosti poslednje tri....
 • " /> 10 najčešćih pitanja u trudnoći « Ginekološka ordinacija – Femini
  Pretraga

  Telefon: 011/2435-822
  Adresa: Kneginje Zorke 24/stan 1
  E-mail: femini@open.telekom.rs
   
  10 najčešćih pitanja u trudnoći
  10 najčešćih pitanja u trudnoći

  1. KOJI SU PREGLEDI NEOPHODNI U TRUDNOCI?

  Pored ginekoloskog i ultrazvucnog pregleda ,vec u toku prve kontrole neophodno je izmeriti telesnu tezinu i krvni prtisak,koji je inace neophodno meriti pri svakoj sledecoj mesecnoj kontroli.

  Posle osmog meseca trudnoce neophodno je jedanput nedeljno meriti krvni pritisak.Visoke vrednosti krvnog pritiska zahtevaju lecenje,jer mogu ugroziti i majku i plod.

  Svaka zena bi pre trudnoce trebala da uradi PAPA test ukoliko nije uradjen zadnjih godinu dana da bi se na vreme uocile patoloske promene na celijama grlica ako postoje. Ukoliko se otkriju patoloske promene na celijama grlica,a doslo je do trudnoce, neophodni su cesci kolposkopski pregledi i pregledi PAPA testa,a lecenje se najcesce obavlja posle porodjaja,ali u nekim slucajevima i u toku trudnoce.

  2. OTICANJE U TRUDNOCI

  Oticanje u trudnoci predstavlja nakupljanje tecnosti u potkoznom tkivu prvenstveno nogu,ruku,lica i ponekada citavog tela i jedan je od prvih znakova GESTOZE koja predstavlja BOLEST TRUDNOCE.Obicnoje pracena povisenim vrednostima krvnog pritiska,poremecajem rada bubrega,povisenim vrednostima belancevina u mokraci,ali ponekada i dijabetesom.

  PREKOMERNI PORAST TELESNE TEZINE prvi je znak GESTOZE.
  NEOPHODNO JE DA ODMAH POSETITE SVOG GINEKOLOGA!

  3.DA LI SU NEOPHODNI VITAMINSKI PREPARATI U TRUDNOCI

  Ukoliko trudnica jede zdravu i raznoliku hranu bogatu svezim vocem i povrcem vitaminske preparate ne treba koristiti.

  Od vitamina je samo neophodna FOLNA KISELINA u prvom trimestru trudnoce u dozi od 400-500 mikrograma dnevno.

  Npr. # soljica sirovog spanaca sadrzi 400 mikrograma folne kiseline
  # velika casa soka od pomorandze sadrzi 70 mikrograma.

  4.ISHRANA U TRUDNOCI

  Navaznije je da je hrana zdrava, raznolika i uravnotezena. U normalnoj trudnoci beznacajno se povecava potreba za kalorijama. Hranu treba rasporediti na manje i cesce obroke u toku dana/5-7 puta/, narocito ako je trudnoca pracena mucninom i povracanjem.

  Suhomesnate proizvode treba izbegavati u trudnoci,posebno ako trudnica ima visok pritisak.Zbog moguce infekcije toksoplazmom,sunku i kobasice bi trebalo izostaviti iz ishrane,osim ako je hrana neko vreme stajala u zamrzivacu /jer se na taj nacin unistavaju ciste/.

  Nema idealnog porasta telesne tezine ,sve je individualno. Trudnica ne bi trebala dobiti vise od 8-12 kg u toku devet meseci. Zato savetujemo cesto druzenje sa vagom u toku trudnoce, jer ona je NAJVECI PRIJATELJ LEKARA, A NAJBOLJI SAVETNIK TRUDNICE!

  5.TRUDNOCA I ALKOHOL

  Alkohol bi trebalo izostaviti u trudnoci jer se pokazalo da konzumiranje alkohola u trudnoci moze da dovede do poremecaja u funkcionisanju stitne zlezde i kod majke i kod deteta,i na taj nacin dovodi do ostecenja bebinog mozga.

  6.TRUDNOCA I PUSENJE

  Pusenje je i inace stetna navika,a narocito u trudnoci.U duvanskom dimu se nalazi otrovni gas ugljen monoksid, kao i neka druga stetna jedinjenja koji udisanjem ulaze u krvotok. U trudnoci stetna jedinjenja i ugljen monoksid dolaze krvlju majke do posteljice i krvotoka ploda gde ometaju normalno snabdevanje tkiva kiseonikom.Kao posledica neadekvatne ishrane radjaju se deca sa manjom telesnom tezinom, a cesti su i prevremeni porodjaji.

  7.TRUDNOCA I SPORT

  Ukoliko se trudnoca odvija bez komplikacija nema ogranicenja za bavljenje sportom.Ipak treba izbegavati sportove koji zahtevaju veliki telesni napor. Preporucuje se plivanje i dzoging.

  8.TRUDNOCA I SEKS

  Seksualni odnosi dozvoljeni su do kraja trudnoce,ukoliko je trudnoca uredna,ali u odredjenom polozaju /bez pritisaka na trbuh/. U slucaji pojave kontrakcija seksualne odnose treba izbegavati.

  9.TRUDNOCA I SUNČANJE

  Suncanje je dozvoljeno uz upotrebu zastitnih krema.

  10.TRUDNOCA I LET AVIONOM

  Putovanje avionom se ne preporucuje u prvom trimestru trudnoce zbog kosmickog zracenja,kao ni posle sedmog meseca trudnoce zbog ucestalijih prevremenih porodjaja.

  SEZONA JE GRIPA! MOZE LI SE PRIMITI VAKCINA PROTIV GRIPA U TRUDNOCI?

  Vakcina protiv gripa je inaktivisana virusna vakcina.
  Grip u trudnoci moze izazvati povecanu ucestalost spontanih pobacaja.
  Postoji opravdan stav da aplikovanje inaktivisanih vakcina u trecem trimestru trudnoce nije povezano sa rizikom za majku i dete.

  Nije poznato koliki je rizik za fetus ukoliko se trudnica vakcinise vakcinom protiv gripa.

  Leave a Reply