Kako se otkriva karcinom jajnika? Širom sveta dve trećine žena oboli i vise od polovine...
 • Vanmaterična trudnoća – kako je prepoznati? Imam 30 godina, u braku sam cetiri godine i nisam...
 • Chlamydia trachomatis – šta je to? Imam 32 godine i lecena sam zbog neplodnosti poslednje tri....
 • " /> Ciste jajnika – kako lečiti ? « Ginekološka ordinacija – Femini
  Pretraga

  Telefon: 011/2435-822
  Adresa: Kneginje Zorke 24/stan 1
  E-mail: femini@open.telekom.rs
   
  Ciste jajnika – kako lečiti ?

  Zbog bolova u predelu levog jajnika konsultovala sam ginekologa koji je na osnovu ultrazvucnog pregleda posumnjao da se radi o dermoidnoj cisti klevog jajnika velicine 10 cm i savetovao je operativno uklanjanje.Interesuje me o kakvom se tumoru radi i da li je operacija neophodna? I.J. Pancevo

  Ciste jajnika predstavljaju jedan od najcescih problema sa kojima se ginekolog susrece.Najveci deo su takozvane vodene ciste koje spontano nestanu u nekom od sledecih menstrualnih ciklusa.Nazivamo ih funkcionalnim cistama.
  Medjutim,ciste jajnika mogu biti i slozene gradje, te je dodatnim dijagnostickim postupcima neophodno iskljuciti zlocudne tumore.Dermoidne ciste predstavljaju dobrocudne tumore jajnika,embrionalnog porekla,koji sadrze masnocu,kosu,kosti i hrskavicno tkivo.

  Simptomi

  • Neretko ciste ne stvaraju nikakve probleme,ali se u nekim slucajevima moze pojaviti bol zbog pritiska na okolne organe,zbog zapaljenskih promena,prsnuca ciste ili uvrtanja ”torzije”.Ponekada izazivaju iregularna krvarenja i neplodnost.

  Dijagnoza

  • se postavlja na osnovu ginekoloskog pregleda kojim se na osnovu jasne ogranicenosti i pokretljivosti tumora posumnja da se radi o dobrocudnoj cisticnoj promeni,a potvrdjuje analizom tumorskog markera CA 125 iz krvi,transvaginalnim ultrazvukom,obojenim doplerom,a u najnovije vreme i trodimenzionalnim ultrazvukom.U slucaju nejasnog ultrazvucnog nalaza potrebno je uraditi magnetnu rezonancu i kompjuterizovanu tomografiju.

  Lecenje