Značaj ranih afektivnih odnosa sa roditeljima Pored toga, značajan uticaj imaju i obrasci emocionalnog vezivanja dece...
 • Šta utiče na izbor partnera? Naizgled jednostavno pitanje na koje je jednostavan odgovor komplikovan.Rečju, mnogo...
 • Kako otkriti asimptomatsku infekciju? Papa Test Tipizacija Hpv Iz Vaginalnog Brisa Napomena! Zena koja...
 • " /> Fizička i /ili emotivna prevara partnera – kako se postaviti? « Ginekološka ordinacija – Femini
  Pretraga

  Telefon: 011/2435-822
  Adresa: Kneginje Zorke 24/stan 1
  E-mail: femini@open.telekom.rs
   
  Fizička i /ili emotivna prevara partnera – kako se postaviti?
  Mnogo faktora ima uticaja na to kako će se protumačiti „preljuba“ jednog od partnera.

  Prvo, tip partnerskog odnosa. U tradicionalnim odnosima bračno neverstvo se uvek tumači tragično, neoprostivo i uglavnom je povod za osećanja povređenosti drugog partnera a neretko i za razvod.

  Moderni bračni odnosi koji podrazumevaju fleksibilnije odnose i granice, ostavljaju mogućnost da je prevara jednog od partnera pokazatelj neuspešnosti odnosa i može da se shvati kao podsticaj za „popravljanje“i poboljšanje partnerstva.

  Drugo, faza ličnog i porodičnog životnog ciklusa u kojoj se „prevara“ jednog od partnera dešava.Veoma je bitno imati uvid u to šta se partnerima u fazi „prevare“ dešava i šta je prethodilo prevari?

  Treće, bitne su osobine ličnosti partnera koji je prevario ali i partnera koji se oseća prevarenim.

  Četrvrto, kvalitet partnerske relacije i uvid u to šta je povod a šta uzrok prevare i da li je prevara samo na fizičkom nivou ili je u pitanju dublje emotivno vezivanje partnera za drugu osobu.U tom slučaju, mogući su razvodi ukoliko partner teži ostvarivanju druge emotivne ili bračne veze i želi da izađe iz postojećeg odnosa.Odnosi se dodatno komplikuju ukoliko partneri imaju dece (u zavisnosti od uzrasta i faze razvoja dece).

  Mr sci Tamara Klikovac, psiholog, porodični psihoterapeut.Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Odeljenje pedijatrijske onkologije

  Leave a Reply