Kako sprečiti rak grlica materice? Prevencija i lečenje hpv infekcije Humani papiloma virusi/HPV/uzrokuju genitalne bradavice,ali i mnogo ozbiljnije promene na...
 • Kako se otkriva karcinom jajnika? Širom sveta dve trećine žena oboli i vise od polovine...
 • Infekcija Grlica Materice HPV virusom Infekcija Grlica Materice HPVzahteva uvek ozbiljan pristup,narocito ako se radi...
 • " /> Kako se otkriva karcinom grlica materice? « Ginekološka ordinacija – Femini
  Pretraga

  Telefon: 011/2435-822
  Adresa: Kneginje Zorke 24/stan 1
  E-mail: femini@open.telekom.rs
   
  Kako se otkriva karcinom grlica materice?
  Rak grlića materice (karcinom grlica materice) je zloćudni tumor na delu materice koji se nalazi u vagini. U Srbiji se godišnje otkrije oko 1500 novih slučajeva, a na žalost vise od 400 žena umre.

  U svetu je rak grlića materice treći po učestalosti maligni tumor i čini 8,8% svih slucajeva raka u žena. Poslednjih godina vrh u obolevanju od raka grlića materice pomera se prema mladjim starosnim grupama.

  Infekcija Humanim Papilloma virusima (HPV) je najvažniji faktor i neophodan uslov za nastanak raka grlića materice. Do danas je poznato više od 120 tipova HPV, od njih se oko 40 tipova prenose seksualnim putem. Oko 70% odraslih je nekada u svom životu imalo HPV infekciju. Period inkubacije se kreće od nekoliko nedelja do više meseci. Vrlo cesto HPV infekcija prolazi asimptomatski i traje više godina. Najčesće imuni sistem kod inficiranih žena u toku 6-24 meseci stvori antitela i savlada infekciju.

  Simptomi karcinoma grlica materice su krvavljenje posle polnog odnosa (kontaktno krvavljenje), uporan sukrvičav iscedak i bol u maloj karlici.

  Za rano otkrivanje raka grlića materice redovne ginekološke kontrole treba započeti u prve tri godine posle početka seksualne aktivnosti, a najkasnije u starosti od 21 godine. Posle dva uzastopna normalna Papanikolau testa uradjena tokom godine dana, u razmaku od šest meseci, periodični Papanikolau testovi mogu se raditi u dužim vremenskim intervalima na tri godine, za žene koje pripadaju grupi prosečnog rizika. Pregled za rano otkrivanje raka grlica materice upotpunjuje se uz Papanikolau test i Kolposkopskim pregledom i udruženi daju dijagnosticku tačnost preko 98%.

  Koje su rizične grupe žena?

  • žene koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (pre 16 godina)
  • brojni seksualni partneri
  • odnosi sa muškarcem koji ima HPV infekciju
  • pušači
  • odsustvo normalnog imunog odgovora
  • dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva
  • žene koje su ranije lečene zbog CIN 2 i CIN3
  • žene koje ne odlaze redovno na kontrole

  Prevencija podrazumeva mere za sprečavanje HPV infekcije jer je seksualno prenosiva infekcija, a istovremeno jedna od retkih čije se prenosenje ne štiti kondomom te je primarna zaštita vakcinacija protiv HPV, promena seksualnog ponašanja, prevenciju pušenja, kao i redovne posete ginekologu.

  Leave a Reply