Fizička i /ili emotivna prevara partnera – kako se postaviti? Prvo, tip partnerskog odnosa. U tradicionalnim odnosima bračno neverstvo se...
 • Šta utiče na izbor partnera? Naizgled jednostavno pitanje na koje je jednostavan odgovor komplikovan.Rečju, mnogo...
 • Strah od ginekološkog pregleda – (i)racionalni razlozi odlaganja redovnih ginekoloških pregleda i kontrola Iracionalan strah, koji najčešće potiče iz pogrešnih uverenja i predrasuda...
 • " /> Seksualno funkcionisanje i emotivni odnos sa partnerom « Ginekološka ordinacija – Femini
  Pretraga

  Telefon: 011/2435-822
  Adresa: Kneginje Zorke 24/stan 1
  E-mail: femini@open.telekom.rs
   
  Seksualno funkcionisanje i emotivni odnos sa partnerom
  Međusobno se podržavate, iskreni ste, ravnopravni, osećate se prihvaćenim. Ovo su svakako pokazatelji da ste u zdravoj vezi.

  Najčešća pitanja koja se mogu čuti u psihološkim savetovalištima i koja klijenti najčešće postavljaju bračnim psihoterapeutima su:

  • Šta čini uspešnu vezu?
  • Da li je usklađenost u seksualnom funkcionisanju dovoljan uslov za dobar odnos?
  • Da li se emocije prema partneru menjaju?
  • utiče na uspostvaljanje kvalitetnog emotivnog odnosa sa partnerom?
  • Šta utiče na izbor partnera?
   • ISKRENOST je veoma važan temelj na kojem se gradi svaka uspešna partnerska veza. Ako ste otvoreni i iskreni i nastojite da o svemu nađete načina da otvoreno razgovarate sa partnetom, onda znajte da ste u kvalitetnoj vezi.

    RAVNOPRAVNOST
    je drugi važan temelj uspešne veze. Ako se jedan od partnera u odnosu oseća inferiornije ili mu “druga strana” nameće taj osećaj, onda su temelji zdrave veze prilično poljuljani.

    MEĐUSOBNO PODRŽAVANJE
    je bitan pokazatelj uspešne veze. Osećanje da vas partner bodri i ohrabruje u vašim nastojanjima i iskreno se raduje vašim uspesima, je uvek pokazatelj kvalitetnog odnosa.Naravno, i obrnuto, I Vi to isto činite partnetu.

    OSEĆATE SE PRIHVAĆENIM BAŠ TAKVIM KAKVI STE. Svaki čovek ima i svojih vrlina, ali i mana. Vrline je lakše prihvatiti dok manama druge strane često prigovaramo. Ako se kao partneri prihvatate tačno takvi kakvi jeste – sa svim vrlinama i manama – onda se tu može govoriti o zdravoj i zreloj vezi.

    SEBI STE KAO PAR NA PRVOM MESTU je uvek pokazatelj da su oba partnera svesna koliko međusobno znače jedno drugom i da cene vrednost njihovog odnosa.

    OTVORENOST PARA PREMA DRUGIMA.
    Ponosno predstavljanje dragim ljudima svog partnera je uvek pokazatelj kvalitetnog potencijala veze.

    Zabluda je i predrasuda da je dobro seksualno funkcionisanje dovoljno za uspešnu vezu. Naravno da samo uslađenost u seksualnom funkcionisanju nije dovoljan uslov za dobar odnos sa partnerom.Dobro seksualno funkcionisanje može da bude pokretač daljeg razvoja partnerskog odnosa ali i vrednsot koja proističe iz kvalitetnog partnerskog odnosa ali nije jedini pokazatelj uspešne veze.

    Mr sci Tamara Klikovac, psiholog, porodični psihoterapeut.Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Odeljenje pedijatrijske onkologije

    Leave a Reply