Šta se dešava sa devojkama koje su bile tatine princeze? Vrlo često one devojke koje su u svojim očevima videle...
 • Strah od ginekološkog pregleda – (i)racionalni razlozi odlaganja redovnih ginekoloških pregleda i kontrola Iracionalan strah, koji najčešće potiče iz pogrešnih uverenja i predrasuda...
 • Kako se otkriva karcinom grlica materice? U svetu je rak grlića materice treći po učestalosti maligni...
 • " /> Šta se dešava sa maminim sinovima? « Ginekološka ordinacija – Femini
  Pretraga

  Telefon: 011/2435-822
  Adresa: Kneginje Zorke 24/stan 1
  E-mail: femini@open.telekom.rs
   
  Šta se dešava sa maminim sinovima?
  Šta se dešava sa maminim sinovima?
  Šta se dešava sa onim momcima koje su babe, tetke i naročito njihove majke podigle tako da veruju da su oni bogom dani i da nikada neće naći tako savršeno biće kao što je njihova mama?

  Vođeni čuvenom srpskom idejom „jedna je majka“ i oni se kao i tatine princeze suočavaju sa nizom teškoća u pronalaženju partnerke.Ideal majke koji im je vaspitanjem nametnut, dovodi do toga da teško mogu da se zaljube. Jedan od produkata ovakvog vida vaspitanja jeste i kompleks „kurve i svetice“. S obzirom da ne postoji tako savršeno biće kao što je majka i da nema veće svetinje od majke, ovakvi muškarci skloni su da seksualne porive imaju samo prema ženama koje smatraju inferiornim.

  Kod njih je prisutna jedna veoma oštra podela kada su žene u pitanju. Oni su skloni da žene dele na one koje su fine i dobre(poput mame) i na koje ne mogu da gledaju kao seksualna bića i sa druge strane na žene “sumnjivog morala” prema kojima mogu da usmere svoje seksualne porive.

  Naravno ne želimo da tvrdimo da kompleks „kurve i svetice“ ima svoje korene samo u ovoj vrsti majčinskog vaspitanja. Sigurni samo da postoje brojni uzroci koji mogu dovesti do ovog fenomena. Ipak, verujemo da nametanje idealne majčinske slike, veličanje sina i poruke da su sve druge žene osim majke manje vredne, imaju svoju ulogu u razvijanju ovog kompleksa.

  Mr sci Tamara Klikovac, psiholog, porodični psihoterapeut.Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Odeljenje pedijatrijske onkologije

  Leave a Reply