Kako se otkriva karcinom jajnika? Širom sveta dve trećine žena oboli i vise od polovine...
 • Miomi Imam 38 godina i jedno dete. Zbog obilnog i produzenog...
 • Ciste jajnika – kako lečiti ? Zbog bolova u predelu levog jajnika konsultovala sam ginekologa koji...
 • " /> Uzroci krvarenja u menopauzi « Ginekološka ordinacija – Femini
  Pretraga

  Telefon: 011/2435-822
  Adresa: Kneginje Zorke 24/stan 1
  E-mail: femini@open.telekom.rs
   
  Uzroci krvarenja u menopauzi
  Menopauza je period u životu žene koji obeležava trajni prekid menstrualnog krvarenja uzrokovan gašenjem endokrine funkcije jajnika, a počinje izmedju 43-46 godine, završava se do kraja 60-tih.

  Menopauza je period u životu žene koji obeležava trajni prekid menstrualnog krvarenja uzrokovan gašenjem endokrine funkcije jajnika, a počinje izmedju 43-46 godine, završava se do kraja 60-tih, a praćen je nizom psihičkih i somatskih poremećaja (nesanica, depresija, anksioznost, promene na kozi i kosi, suvoća vagine, promene na kardiovaskularnom sistemu).

  Svako krvarenje u menopauzi (godinu dana po prestanku poslednje menstruacije) zahteva detaljan ginekološki pregled koji uključuje uzimanje Papanikolau testa i Kolposkopiju, radi isključivanja karcinoma grlica kao uzroka krvarenja. Zadebljanje materične sluznice ustanovljeno ultrazvučnim pregledom zahteva histopatološku analizu – uzimanje uzoraka materične sluznice bilo histeroskopski, što je metoda izbora, bilo eksplorativnom kiretažom, jer je učestalost malignih promena endometrijuma kao razlog ovih krvarenja 40%. Osim karcinoma grlića i materične sluznice i karcinomi jajnika mogu biti uzrok krvarenju u menopauzi, kao i polipi na grliću materice i materičnoj sluznici koji spadaju u dobroćudne promene.

  Leave a Reply