Zapaljensko oboljenje male karlice – uzrok neplodnosti Imam 26 godina i nisam radjala.Poslednjih godinu dana imam pojacan...
 • Ciste jajnika – kako lečiti ? Zbog bolova u predelu levog jajnika konsultovala sam ginekologa koji...
 • Kako otkriti asimptomatsku infekciju? Papa Test Tipizacija Hpv Iz Vaginalnog Brisa Napomena! Zena koja...
 • " /> Vanmaterična trudnoća – kako je prepoznati? « Ginekološka ordinacija – Femini
  Pretraga

  Telefon: 011/2435-822
  Adresa: Kneginje Zorke 24/stan 1
  E-mail: femini@open.telekom.rs
   
  Vanmaterična trudnoća – kako je prepoznati?
  Vanmaterična trudnoća – kako je prepoznati?

  Imam 30 godina, u braku sam cetiri godine i nisam radjala. U vise navrata sam lecena antibioticima zbog zapaljenskog oboljenja male karlice. Pre dva dana sam se javila ginekologu zbog izostanka menstruacije u trajanju od sest nedelja i grceva u trbuhu.Lekar je na osnovu ultrazvucnog pregleda vaginalnom sondom i povecanih vrednosti hormona trudnoce posumnjao da se radi o vanmatericnoj trudnoci. Interesuje me da li se takva trudnoca moze ponoviti i koliko je ovo stanje opasno? J.M., Kragujevac

  Prolazak jajne celije kroz jajovod uporedjuje se sa opasnim putovanjem.Ukoliko se cetiri do sest dana nakon oplodjenja jajna celija ne usadi u supljinu materice, vec u jajovodu, jajniku, grlicu ili trbusnoj duplji nastaje vanmatericna trudnoca. Jedna vanmatericna trudnoca se javlja na 100-200 porodjaja. U slucaju da se pojave nesvestice, grceviti bolovi u trbuhu ili krvarenje, neophodno je da se pacijentkinja sa izostankom menstruacije hitno javi ginekologu, jer je vanmatericna trudnoca stanje koje moze ugroziti zivot zbog prskanja zida jajovoda i obilnog krvarenja u trbusnu duplju. Smrtnost izazvana vanmatericnom trudnocom zastupljena je u 1-2% slucajeva u visoko razvijenim zemljama.

  Rizicni Faktori

  • Zapaljenska Ostecenja Jajovoda, narocito Chlamydiom Trachomatis mogu uzrokovati vanmatericnu trudnocu. Vanmatericna trudnoca je 7-19%cesca kod zena koje su imale zapaljenje male karlice.
  • Prethodne rekonstruktivne operacije na jajovodima,operacije u trbusnoj duplji, kiretaze i intrauterini ulozak udruzeni su sa povecanjem broja vanmatericnih trudnoca.
  • Ucestalost vanmatericne trudnoce nakon vestackog oplodjenja se krece od 4-11 na 100 unutarmatericnih.
  • Mnoge studije su potvrdile vezu izmedju pušenja i vanmatericne trudnoće.

  Dijagnoza

  Osetljive dijagnosticke metode ukljucujuci i beta HCG u krvi i transvaginalni ultrazvuk pruzaju mogucnost rane dijagnoze vanmatericne trudnoće. Kao rezultat toga sve se vise koristi konzervativni pristup u lecenju vanmatericne trudnoće koji je postedan u odnosu na ocuvanje reproduktivne sposobnosti.

  Simptomi

  Klinicka slika se razlikuje zavisno o mestu gde se oplodjena jajna celija usadila izvan matericne supljine.
  Ukoliko je izostanak menstruacije pracen nesvesticom i/ili, krvarenjem i/ili grcevima u trbuhu neophodno je hitno konsultovati ginekologa.

  Lečenje

  Laparoskopska Operacija je najcesca operativna metoda u resavanju /V.T./,jer omogucuje krace trajanje operacije,redje stvaranje postoperativnih priraslica,kracu hospitalizaciju i manje oziljke.Nakon laparoskopski obavljanje operacije reproduktivna sposobnost ocuvana je u 50% slucajeva,a rizik za ponovnu vanmatericnu trudnocu je 10-20%. Ukoliko se radi o manjem ultrazvucno izmerenom promeru trudnoce i nizim vrednostima hormona trudnoce primenjuje se metotrexat u vidu injekcija ili lokalno ubrizgavanje leka na mesto gde je usadjena trudnoca.

  Dr Ljiljana Milasinovic
  Spec.ginekologije i akuserstva

  Leave a Reply